Kunstnerne Paul Vendel (1964) og Sandra de Wolf (1966) møttes under studiene ved Gerrit Rietveld Academy og har jobbet sammen siden den gang. Deres arbeid, som hovedsakelig består av installasjoner, befinner seg ofte i (semi) offentlige rom og er vanligvis laget spesielt for den aktuelle plassen. Kunstnerne foretrekker å bruke gjenkjennbare og eksisterende objekter eller materialer. For Vendel og De Wolf trenger ikke deres arbeid å være umiddelbart gjenkjennelig som kunst; de streber etter å appellere til et bredt publikum.
Ild! Få ord har evnen til å fange folks oppmerksomhet som «ild». Likevel flykter de ikke alltid fra åstedet. Noen fortalte meg en gang at når det er en stor brann, ser du dyr som løper unna. Mennesker derimot blir tiltrukket av flammene. Nysgjerrigheten vår trekker oss mot flammene.
Med installasjonen «Sign» kan vi se flammende tunger som stiger meter opp i luften. Denne fengslende illusjonen, designet av kunstnerduoen Vendel & De Wolf, består av bambuspinner dekket med aluminiumstape. Når du lyser på dem, blir pinnene forvandlet til en mengde flimrende flammer. Nattehimmelen lyser opp i en sprut av gnister. Det er et skremmende og fascinerende syn. Og ikke bare fordi flammer er så spektakulære. Det er også fordi ild betyr ødeleggelse. Og ødeleggelse fører til nye begynnelser.
Ild gjør sand til glass, deig til brød. Den jevner skoger med jorden og gjør samtidig jorden fruktbar. Ild kan forandre alt på et øyeblikk. Og mens du kan løpe bort fra noe slikt – som en skremt katt – kan du også ta skritt fremover og omfavne den nye begynnelsen. Kanskje det er derfor de kalte dette verket «Sign». Det er et startsignal. Overgi deg til flammen, stirr inn i endringens flammer.
Ralf Westerhof (1977) begynte sin kreative karriere som scenograf for teater, og som visuell kunstner som skapte flere kinetiske skulpturer. Disse romlige tegningene, inspirert av Egon Schiele, er laget av håndbøyd metall som danner vertikale figurer som henger fra en roterende arm. I 2014 deltok han i Amsterdam Light Festival, og denne minneverdige utstillingen gjorde det mulig for ham å senere realisere en rekke nye produksjoner og utstillinger over hele Europa, samt i Asia og Sør-Amerika.
«Drawn in Light» er en stor skulptur laget av rustfritt stål. I denne installasjonen er metalltråden håndbøyd til en monumental bygning, og elementene rundt den (trær, lyktestolper, mennesker) danner sammen et gjenkjennelig bilde.
Disse metalltrådene reflekterer lys og er derfor synlige i de mørke vinterkveldene. Når installasjonen roterer i en bane, blir resultatet en kontinuerlig bevegelig, stadig endrende, flerlags, lysutstrålende linjetegning på den mørke himmelen.
Da kunstneren Ralf Westerhof sendte inn sitt forslag til 2. utgaven av Amsterdam Light Festival, ble han bedt om å lage kunstverket dobbelt så stort. Siden den gang har karrieren hans skutt fart.
Lyskunsten til 2024-utgaven av Glød er leid gjennom Light Art Collection. I kjernen av denne samlingen er et utvalg av kunstverk som ble bestilt av og skapt for Amsterdam Light Festival. Samlingen er også den største av sitt slag i verden.
Organisasjonen ønsker å knytte sammen, opplyse og bevege mennesker over hele verden gjennom det universelle språket av lyskunst. Grunnlagt i 2017, utmerker organisasjonen seg med sin anerkjente samling av lyskunst, fokus på gjennomtenkt kuratering, skreddersydd rådgivning og en omfattende erfaring i å produsere lyskunstinstallasjoner for store publikum.